Boseigenaren of -beheerders

Home > Ontdek Forest Friends > Diensten en activiteiten > Boseigenaren of -beheerders

Educatieve panelen in het bos

Het publiek houdt van het bos, maar weten ze ook hoe ze zich er moeten gedragen? Hebben ze een algemene visie op het bos, alle diensten die het levert en de rol van de beheerder? Het antwoord op deze vragen is vaak "nee". Educatieve panelen kunnen u helpen om het publiek bewust te maken van deze kwesties.

SRFB biedt zijn leden twee categorieën panelen:

 • Het handvest van de wandelaar
 • Bosbouw

Praktische informatie

 • Soort activiteit : Panelen
 • Prijs : Gratis visuals
 • Opmerking: De kosten voor het afdrukken en plaatsen in het veld zijn voor rekening van de aanvrager. Om high-definition beelden te verkrijgen voor het afdrukken, contact met ons opnemen.

Het handvest van de wandelaar

Het paneel downloaden

Bosbouw

De ontginningen

Paneel downloaden

Waarom uitdunnen? Als alle planten mogen groeien, zullen de bomen hevig concurreren om licht en zo hoog mogelijk worden. Dit maakt ze erg gevoelig voor wind. Daarom selecteren we door bomen te elimineren die zwak, slecht gevormd, beschadigd, te vertakt of van een soort zijn die we niet willen houden.

Bomen die verduurzaamd worden, zullen sterker worden, met uitgebreidere wortels, bredere stammen en evenwichtigere takken. Ze krijgen betere toegang tot licht, water en mineralen. Uiteindelijk zullen deze bomen worden geoogst om meubels, vloeren, raamwerken of andere voorwerpen van hout te maken, een hernieuwbaar materiaal bij uitstek. De beste bomen worden als laatste geoogst en gebruikt als zaailingen om natuurlijke regeneratie van hoge kwaliteit te garanderen. Sommige van deze bomen zullen worden onderhouden totdat ze sterven, zodat ze kunnen dienen als een toevluchtsoord voor de biodiversiteit.

Herbebossing of aanplant

Paneel downloaden

Aanplanten heeft veel voordelen ten opzichte van natuurlijke regeneratie:

 • het bos komt sneller terug;
 • soorten worden gekozen door beheerders, rekening houdend met klimaatverandering;
 • het is gemakkelijker te beheren en te onderhouden (de eerste vier of vijf jaar zal de boswachter verschillende open plekken maken om te voorkomen dat de kleine planten worden overspoeld door braam en varens. Door in rijen te planten kun je zien waar de planten staan).

Natuurlijke regeneratie vertrouwt op de natuur. Het is ook een valide methode die het ecosysteem en het landschap minder verstoort. Het wordt gebruikt in "dicht bij de natuur" bosbouwmethoden zoals de Pro Silva methode.

Voor bosbouwers is het een enorme verantwoordelijkheid om deze keuzes te maken, die het bos voor de komende decennia zullen bepalen! Het wordt nog moeilijker gemaakt door de klimaatverandering, waaraan bomen zich zullen moeten aanpassen.

Kaalkap

Paneel downloaden

Bosbeheerders hebben twee redenen om te kappen: ofwel omdat de bomen volgroeid zijn en klaar om geoogst te worden, ofwel omdat ze een ernstig probleem hebben en vervangen moeten worden. Deze problemen kunnen worden veroorzaakt door een storm (windvlaag), een insectenplaag (schorskevers bijvoorbeeld) of een ziekte (essenziekte bijvoorbeeld).

Kappen is geen ontbossing omdat de bosbeheerder ervoor zorgt dat het bos terugkomt, hetzij door natuurlijke regeneratie, hetzij door aanplant. Er is geen ontbossing in Europa, in tegenstelling tot tropische bossen. Integendeel, het bosareaal in Wallonië is sinds 1850 gestaag toegenomen.

Kappen in bos

Paneel downloaden

Een manier om de veerkracht van bossen te garanderen is diversificatie op alle niveaus, waardoor een mozaïek van ecosystemen ontstaat binnen hetzelfde bos:

 • soorten (hardhout of zachthout, inheems of exotisch, aangepast aan klimaatverandering);
 • de oorsprong van de planten (planten geteeld uit zaden van verschillende oorsprong);
 • bosbouwmethoden (aanplant of natuurlijke regeneratie, meer of minder intensieve kap, enz;)
 • de leeftijden van de bomen.

Een bos voor de toekomst is een bos voor alle generaties, niet alleen voor oude bomen!

Contact

Amir Bouyahi | Forest Friends coördinator
amir.bouyahi@srfb-kbbm.be 

Verzoeken op maat

Zin om te lezen?