SRFB bestaat 125 jaar!
De Koninklijke Boswachterij van België viert in 2018 haar 125-jarig bestaan. Op deze pagina vind je alles over dit jubileum: geschiedenis, activiteiten en projecten.
125 jaar dienstverlening aan bossen en bosbouwers
Sinds 1893 heeft La Forestière, en met haar generaties boswachters, zich ingezet om het Belgische bos te promoten, te verdedigen en te structureren, door actief bij te dragen aan experimenten die de bosbouwtechnieken hebben vooruitgeholpen en door met wisselend succes te reageren op de vele economische en ecologische uitdagingen die haar pad voortdurend hebben gemarkeerd.
Ontdek het hele jaar door de rol die La Forestière de afgelopen 125 jaar heeft gespeeld in de bescherming en ontwikkeling van het bos:
125 jaar dienstverlening aan bossen en bosbouwersSilva Belgica 1/2018
125e jubileumactiviteiten
Om deze speciale verjaardag te vieren, worden er het hele jaar door een aantal speciale activiteiten georganiseerd. Lees hieronder meer:
20 maart 2018: Filmdebat "Forêt d'hier et d'aujourd'hui face aux enjeux demain" georganiseerd in samenwerking met Gembloux Agro-Bio Tech (ULiège).
4 mei 2018: Jaarlijkse Algemene Vergadering van La Forestière
5 juni 2018: Bezoek aan het boslandgoed van SRFB-oprichter Amédée Visart de Bocarmé
12 september 2018: Velddag en inloopconferentie voor toekomstige/jonge eigenaren "Ik heb een bos geërfd/ik ga een bos erven, wat doe ik ermee?"
23 september 2018: Publieksdag - Bosontdekking in Anzegem
19-21 oktober 2018: Weekend voor het grote publiek - Educatief parcours
"Bos, bron van leven" in de Citadel van Namen als onderdeel van het Festival International Nature Namur (FINN)
Een netwerk van bosarboretums voor het bos van morgen
Bossen worden aangetast door klimaatverandering: hevigere droogtes en vaker voorkomende hevige winden hebben een grote invloed op de toekomst van onze bossen. De SRFB, die dit jaar haar 125e verjaardag viert, zet een netwerk van arboretums op om het bos te helpen zich aan te passen aan morgen. Als coördinator van het project wordt het ondersteund door een wetenschappelijk comité dat verantwoordelijk is voor de selectie van de te testen soorten en herkomstvariëteiten en voor de aankoop van zaden uit verschillende regio's in Europa en de wereld. Dit comité stelt ook de installatie- en monitoringprotocollen op en analyseert de verzamelde gegevens. Het is samengesteld uit vijf Belgische universiteiten, evenals de Afdeling voor de Studie van het Natuurlijke en Agrarische Milieu (DEMNA) van het Waalse Gewest en zijn Vlaamse tegenhanger INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek).
De eerste fase van het selecteren van de te testen soorten en herkomstvariëteiten en het opstellen van de protocollen zal tot 2020 duren.
Particuliere en openbare grondeigenaren die dat wensen, zullen het project vervolgens op een of meer percelen huisvesten. Elk perceel heeft een minimale oppervlakte van 25 are per geteste soort of herkomst. Intensieve monitoring door een team vrijwilligers zal plaatsvinden over een periode van ongeveer dertig jaar. Dit zal het mogelijk maken om de eerste gegevens te verzamelen over deze test op ware grootte: overlevingspercentage van de soorten, gezondheidstoestand (ziekten, plagen), groei, ontwikkeling, enz. Na 30 jaar zal de intensieve opvolging overgaan in een grondige opvolging die zal duren tot de volwassen bomen geoogst worden, d.w.z. 50 tot 100 jaar afhankelijk van de soorten en hun ontwikkeling.
Voor een dergelijk project moeten natuurlijk fondsen worden verzameld. Daarom hebben vier filantropische vrienden een aanvraag ingediend bij de Koning Boudewijnstichting om het Fonds "Vrienden van de Koninklijke Maatschappij voor Woudbeheer van België" op te richten. Het Fonds van de Vrienden van het Koninklijk Bosbeheer van België wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Schenkingen van €40 of meer per jaar aan de Stichting genieten van een belastingvermindering van 45% van het werkelijk gestorte bedrag (art. 145/33 WIB).
Je kunt je donaties nu overmaken op de IBAN-rekening van de Stichting: BE10 0000 0000 0404 met vermelding "017/1930/00022".