Enclos-exclos

Mesurer l'impact du gibier sur la forêt

Project Description

Momenteel doet de druk van wild op de natuurlijke regeneratie vragen rijzen. Om dit te objectiveren, hebben de boiseigenaars (DNF + KBBM) de handen ineengeslagen met jagers en wetenschappers in het kader van het enclos-exclos project
‘Enclos-exclos’ zijn systemen in boszones waar natuurlijke regeneratie het goed doet en waar veel herten voorkomen. Met ‘enclos-exclos’ kan een vergelijking worden gemaakt tussen de vegetatie van een zone die ontoegankelijk is gemaakt voor wild – enclos – en die van twee zones op dezelfde oppervlakte die niet zijn omheind – exclos.
Zes jaar lang (2016-2022) zal de vegetatie er elk jaar methodisch worden geïnventariseerd en opgemeten. De resultaten zullen worden vastgelegd bij het département d’études du milieu naturel et agricole (DEMNA), samen met de resultaten die in openbare bossen werden verkregen.

Enclos-exclos in cijfers
  • 130 enclos-exclos projecten in private bossen
  • 45 private eigendom gedekt door Enclos-exclos
  • 20 vrijwilligers voor de jaarlijkse opmeting van de vegetatie

Welke evenwicht Bos-wild ?

Grote wild heeft duidelijk invloed op de vegetatie, hetzij omdat het wordt gegeten of omdat het over de land wrijft of beweegt. het heeft zijn plaats en zijn rol in het bos-ecosysteem In een fauna-flora evenwichtssituatie kan het bos deze effecten genezen en ondersteunen. De vraag is daarom wanneer deze druk acceptabel is en wanneer het de toekomst van het bos in gevaar brengt. Een boseigenaar heeft weinig vergelijkingspunten en zijn waardering is vaak subjectief. Dus is het belangrijk de druk van wil te objectiveren. Bovendien kan het gebrek aan regeneratie een andere oorzaak hebben: onvoldoende grond voor de boomsoort, gebrek aan licht, bodemverdichting, klimaat, ziekten of plagen … De uitgevoerde studie met deze enclos-exclos zal toelaten om duidelijker te zien!

 

Envie de lecture ?